2013. április 25., csütörtök

Elöször, harmadszor, utoljára...

Először voltam OKTV-n. Először voltam OKTV döntőben. A tantárgy természetesen dráma, mert mégis mi más lenne? (Biológia. De odáig még nem fajult a mazochizmusom.)

Harmadszor voltam országos dráma versenyen. Valahogy ez a három nagyon hasonlított egymásra: hasonló feladatok, átfedések a zsűri és a versenyzők között, ugyan az az izgalom, és az élmény, hogy mindegyikből tanulhatok... Ugyan akkor mégis mind a három annyira különböző volt.

Mert hát mégis - az első - az az első. Izgulok, büszke vagyok, kicsit izgulok is... És meg akarom mutatni magam, meg hát persze izgulok. Nagyon izgulok. És lelkesedek! És izgulok...
Akkor Momó voltam. A szívemhez nőtt a szerep. (Azt hiszem, a kedvenc szerepem, ha mondhatok ilyet.) A kisfiú, aki bátran áll ki a Nagy Ismeretlenbe nézve... (Persze Ajar műve ennél sokkal többet mond, de így tudok én remek párhuzamot vonni...) Hiszen akkor még nem tudtam, mire számíthatok. Csak igyekeztem a legjobbat hozni - és a próbálkozásomat siker koronázta - hatodik hely! Büszke voltam, elégedett és nagyon - nagyon - sokat tanultam belőle. (Nem utolsó sorban pedig élveztem is!)

A második - a hazai pálya. A verseny döntőjét a Toldyban rendezték - barátok vettek körül, ismertem a
színpadot, az iskolát, és persze volt fogalmam róla, hogy is megy ez. Az ismeretlentől való félelmem izgalmam oldódásával oldódott kicsit a lelkesedésem is. De azért odatettem magam! Ha már itt vagyunk, ugye... És ismét tanultam - és élményekkel gazdagodtam. A zsűriben Őze Áron művész urat (Hála az égnek - az az ember para!) felváltotta egy rendező. Szimpatikus volt - már csak azért is, mert az első drámaversenyes spontán "próbáljuk ki ezt is" mentalitásomat ebben az évben valamilyen szintű tudatosságra cseréltem - foglalkoztatott a színház. Azt hiszem, soha nem fogom elfelejteni a kérdést, amit a zsűri-bácsi feltett, hogy engem érdekel-e a rendezés... (Hát naná, hogy érdekelt! Csak ezt akkor még én sem tudtam.) Csak egy kérdés... Bizonytalan, ahogy a válaszom is az volt, meg én is. Még is olyan apróság, ami az embernek megerősítést ad. (A bizonytalan, ami megerősít... Zseni logika, igaz?) Úgy éreztem - máig érzem, hogy nem megérdemelt módon, de ismét szereztem egy hatodik helyet - és sok-sok tapasztalatot. Ez utóbbi valahogy akkor jobban érdekelt és erre a hozzáállásomra így utólag büszke vagyok.

A harmadik - előre láthatólag az utolsó (pedig szép is lenne az a négyes szám! Olyan teljesség-érzetet keltene. De hát - 2013 jelmondata - szomorú és igaz: Mindent nem lehet...) Ez már nem ODTV (Országos Dráma Tanulmányi Verseny), hanem OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny). Vagyis (elvileg) az Oktatási Hivatal szervezésében álló, hivatalos, (semmire nem felhasználható) felvételi pontot érő verseny! Igen, ezzel most csak felvágok, de akkor is, na! Ilyenem még nem volt - tehát egy újabb első.
Mégis úgy éreztem, hogy ezt a terepet már ismerem. Játszottam már azon a színpadon, csináltam már ezeket a feladatokat, impróztam már az ország másik feléből jött emberekkel akiket csak akkor ismertem meg, szerepeltem már egy-két zsűritag előtt és többeket a versenyzők közül is felismertem.

Itt említeném meg azt az illetőt, aki velem együtt haladva az ODTV-ken sorra szerepelt - jól:  örök első volt. (Én megy ugye az örök hatodik...) Vártam, hogy ott lesz, és azt hiszem, hiányérzetem lett volna, ha nem jön. De jött! Az első versenyen úgy voltam vele, hogy hülye ripacs, itt pattog az éneklésével meg táncával meg cimbalmával, drámasulis, benyal a zsűrinek, úgyis ő nyer, blablabla... Ő is nyert, de persze nem azért mert drámasulis vagy mert benyal vagy mert cimbalmozik, hanem mert tehetséges és bátor. (Aki mer az nyer, ugye!) Erre a második versenyen jöttem rá, ahol már őszintén tapsoltam a produkciója után. Most, harmadik alkalommal pedig már örültem, hogy ott van. Nem éreztem irigységet vagy féltékenységet - egyszerűen tudtam, hogy jobb abban, amit csinál és hogy megérdemeli az elismerést. És bevillant a gondolat: tulajdonképpen verseny ide vagy oda; látni, hogy mások mit alkotnak a színpadon már alapból egy akkora tapasztalat és élmény - hiszen színházat csinálunk mi mind, csak másképp. És ennek épp ez a szépsége, hogy sosem lesz unalmas. Ahány ember, annyi színház. Fontosnak tartom, hogy tudjuk értékelni a másik munkáját. Legyen akár verseny-helyzet, múljon rajta felvételi, állás, bármi. Ami jó, az jó és ezt nem szégyen kimondani.

Anekdota vége. Visszatérve az OKTV-re, összességében nem éreztem magam olyan jól, mint a korábbi alkalmakkor. De azt hiszem, mégis ebből tanultam a legtöbbet. Kicsit talán úgy állok hozzá, mint egy veterán - pedig még mennyi minden van előttem, végül is csak kezdő vagyok, "kicsicsira..." De tudom, hogy nem a szóbeli tételem marad meg ebből a versenyből, nem is az egyéni produkcióm, pedig azért azzal mindig sokat foglalkoztam. Inkább az, amit a megnyitón - másnak talán szájtépés jelleggel - a zsűri-bácsik elmondanak. Hogy a fontos az, hogy élményt és tapasztalatot szerezz, hogy kommunikálj a másikkal - mert mikor sikerül máskor összehozni az ország húsz legjobbját a te korosztályodból egy azon rendezvényen? És végül: hogy aki ide eljutott és érdekli a színház, annak érdemes elgondolkodnia (a hármas útnál a Kalmárral, Fejedelemmel és Tudóssal) hogy talán ezen irányba megy tovább... Hogy komolyan veszi a színházcsinálást... Hogy felhasználja a tehetségét ezen a téren.
Igen. Apróság. Egy kósza mondat. De ismét csak megerősít és előrébb mozdít.

És az eredmény - amire nyilván mindenki nagyon kíváncsi... *Dobpergés.* *Még dobpergés.* *Mégmégmég dobpergés mert hamár akkor legyen drámai*

Mindegy.

Három verseny kellett hozzá, hogy eljussak erre az álláspontra és komolyan is gondoljam. Mert azt persze mindenki mondja, hogy nem a helyezés a lényeg és hogy ha ide eljutottál, már győztes vagy, de ez eléggé bullshit-szagú az adott helyzetben.

Ami szintén az, mégis így gondolom - és ez valami hihetetlen felszabadító érzés - hogy valóban nem az eredmény a lényeg. Nem is az erőfeszítés, amit én beleraktam. Hanem mind az, amit megtanultam belőle. Azok a kósza mondatok, a környezet, az élmény...

És szép így búcsúzni.

Na nem a színháztól, attól ha nem muszáj, még sok-sok-sok-sokáig nem szeretnék! Csak a középiskolás drámaversenyeimtől. Egy tanulási folyamattól, egy élménysorozattól, egy három felvonásos színdarabtól... Ahol mindegy, hogy tapsol-e a közönség, vagy kifütyül. (De úgy is tapsol, persze. Mert miért ne tapsolna?) Hálásan, alázattal hajolok meg. Jó volt ez a három év...

Függöny.

Én ilyet még soha...

Nem kaptam ez előtt... És most annyira jól esett!
Óvónénitől van az alábbi felkiáltással:
"Picurnak, mert nagyon-nagyon szeretem, amikor az ő szemén át láthatom a világ egy részét. Illetve nem is a világét, hanem egyenesen az Életét. Annyira más egy mai fiatal nézőpontya (sic!). Sokat tanulok belőle."

És ebben az egészben az a legjobb, hogy semmi mást nem csinálok, csak látom a világot... Az Életet... Valahogy... És leírom (= Jó érzés leírni. Még jobb érzés, ha olvassák.

És a legjobb érzés, ha valakinek netán még tetszik is!

Tehát köszönöm szépen az értékelést, és az olvasást, és a támogatást... Mert azért ennek az Életnek, az én Életemnek - tehát a blognak is - bizony Te, Óvónéni, része vagy! (Akár tetszik, akár nem, muhhahah <--mert ez Pices.)

Ps.: Ezt a díjat most tovább kellene adnom, de ezt sunyi módon el fogom bliccelni. Nem azért mert nincs olyan blog amit  alkalmasnak tartanék, vagy mert lusta vagyok (jó azért is, de ez mellékes...) hanem mert magamat nem tartom elég széles látókörű blogolvasónak (és írónak), hogy értékelhető véleménynyilvánításként adhassam ezt tovább. Úgyhogy most nem teszem. Majd talán legközelebb... Egyszer...

Ha úgy hozza az Élet. (=

2013. április 12., péntek

Rendben van ez így...?

Nap mint nap rengeteg élet múlik el, és mi mégsem gyászolunk...

...Vajon rendben van ez így?

Hiszen mind olyan, akit valaki valahol szeretett... És mi még sem érzünk részvétet...

...Vajon rendben van ez így?

És ha olyan életnek szakad vége, mely számunkra is fontos volt...? Miért nem sírok most? Hiszen sírtam, mikor megtudtam, hogy a Húsvéti nyúl nem létezik. Sírtam, mikor a nagymamám első kutyája meghalt, sírtam, ha valamim fájt... Most miért nem sírok?

És vajon... Rendben van ez így?

Most nagyon kisgyereknek érzem magam. Kisgyereknek, a felnőttek között. A sok-sok felnőtt, aki mind sír, én meg csak állok, csendesen és nem értem... Nem azt, hogy miért sírnak, hanem hogy én miért nem.

Az jutott elsőnek eszembe, hogy megöleljem Anyut, mikor elmondta... Aztán miközben átöleltem, az is eszembe jutott, hogy szegény Anyu... Most valami nagyon rossz dolog történt vele, most nagyon szomorú lett... És ezért lettem én is szomorú.

De... Rendben van ez így?

Aztán persze elgondolkoztam. Hogy ez min változtat az én életemben? Mi az, amit vesztettem az elmúlásával, hiszen én sosem ismertem annyira... Rájöttem, hogy a fontos az, amit mások vesztettek - ők, akik sírnak...
 És akkor egyszer csak rám szakadtak a kérdések. Az arcom megnyúlt, mint a kisgyereknek amikor valami hatalmas és felfoghatatlan dologgal kerülnek szembe, és megrémültem...

Hogyan fogok beszélni a testvéreivel? A nagymamámmal?

Hogyan fogok beszélni a fiaival? A keresztapámmal?

Hogyan fogok beszélni azokkal, akik sírnak?

Kell erről beszélni egyáltalán? Fogunk erről beszélni? És gyáva és önző és szívtelen vagyok, ha nem teszem? Vagy épp akkor vagyok az, ha megemlítem...?

És mi lesz a... A temetésen? - Még sosem volt ennyire ijesztő ez a szó... És ennyire valóságos... Még sosem voltam temetésen... Még sosem ért hozzám ennyire közel Ő.

A Halál...

Még sosem voltam ennyire kisgyerek...

Most minden megy tovább? Vagy nem? Mi lesz most? Én nem tudom...

De valaki mondja meg! Rendben van ez így...?

2013. április 3., szerda

A nyúl feje

Károlyi Amy - A nyúl feje

Kockában pörögni vágy a sors
Tarokk kártyák a cinkelt jelre várnak
Mint szűzleányok cinkelt hírnevükre
Obskurus boltocskákba szorult
A csoda, az irányítható véletlen, a jószerencse
Feketén ül a bal sarokban a szemfényvesztés
Plüss-cilinderben a vatta nyúl
A kézre vár, a fehér kesztyűs kézre
A mindent tudó nagyvilági kézre
A hamiskártyás meggörbült kezére
A hurkot fonó, búcsút intő kézre
Mely utána nyúl
De hova lesz, mikor eltűnik a nyúl?
A cilindernek dupla fenekében
Kuksol a dupla plüss-puha sötétben
Vagy rétre szalad sárgarépa-enni
Vagy körülnéz egy más nyulat keresni
Vagy gőze száll fel a nyúlpaprikásból
Vagy nyúlbőrként számolják ki a zsákból
A nyúl feje nekünk sose fájjon
Míg vattanyulak vannak a világon
Ott ülnek szériában egy obskurus
Bolt kirakatában
És várnak a kézre
A begörbült, a hurkot fonó kézre
Mely utánuk nyúl